Ancestor Tray
11 Μαρτίου είναι η Εθνική Ημέρα Γενεαλογίας
Ας μη ξεχνάμε πως σε όλους τους πολιτισμούς από τα αρχαία ακόμη χρόνια και σε όλες τις θρησκείες, ακόμη και σε θεραπείες εναλλακτικές και ενεργειακές, όπως και σε διάφορους οργανισμούς που μεταδίδουν γνώση, φως και θεραπεία, τιμούνται πρώτα από όλα οι πρόγονοι μαζί με την Μητέρα Γη.
Ευγνωμονώντας κι εκτιμώντας για όλα αυτά που έχουμε και για όλα όσα μας έχουν προσφερθεί και δοθεί για να είμαστε εδώ σήμερα όλοι εμείς, στο εδώ και τώρα παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή από αυτή που είχαν οι πρόγονοί μας, ώστε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας να αφήσουμε στις επόμενες γενιές κάτι καλύτερο.
Η αλήθεια είναι πως οι προκλήσεις τη σήμερον ημέρα δεν παύουν να είναι λιγότερες σε σχέση με άλλοτε, όμως εμείς δείχνουμε με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας, ποιά πραγματικά είναι η ποιότητα της ψυχής μας. Δοκιμαζόμαστε. Συνέχεια και καθημερινά. Βαλλόμαστε από πολλές πλευρές, βλέπετε τί συμβαίνει γύρω μας κάθε μέρα.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοί είμαστε και από πού προερχόμαστε.
Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον πόνο, μόνοι και δυστυχισμένοι, άνθρωποι άρρωστοι, άνθρωποι που η οικογένεια τούς έβαλε σε μεγάλες δοκιμασίες, άνθρωποι που δε γνωρίζουν την πραγματική τους βιολογική οικογένεια, είτε αγνοούν το γεγονός εφόσον δεν έχουν μάθει την αλήθεια για τους ίδιους, άνθρωποι που έχασαν την οικογένειά τους...
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πίσω γενιές που αποτελούν τους προγόνους μας, διότι κι εκείνοι πάλεψαν και πόνεσαν κι ίσως περισσότερο από εμάς για να έχουμε εμείς σήμερα τις ανέσεις και τις ευκολίες μας και οπωσδήποτε μια καλύτερη ζωή χωρίς στερήσεις. Φυσικά χρήσιμο θα ήταν να μην ψάχνουμε στο παραμικρό το τί δεν μας αρέσει και να μην εκτιμούμε τα δέοντα, για τον λόγο ότι τα θεωρούμε δεδομένα. Ενώ δεν είναι δεδομένα!!!
Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να τιμούμε τους προγόνους μας. Ακόμη κι αν έχεις βαφτιστεί αλλά δεν πηγαίνεις στην εκκλησία, ή δεν ανήκεις σε κάποια θρησκεία ή δόγμα ή είσαι άθεος, δεν αναιρεί το γεγονός ότι από κάπου προέρχεσαι και μπορείς να τιμήσεις τους προγόνους σου με το δικό σου τρόπο.
Μπορεί να είναι με ένα δίσκο κόλλυβα που θα τα διαβάσει ο ιερέας όπως κάνουν οι Ορθόδοξοι το Ψυχοσάββατο ή μια άλλη μέρα, μπορεί να διαβάσεις συγκεκριμένες προσευχές όπως οι καθολικοί την ημέρα των ψυχών,
μπορεί να πας στο κοιμητήριο να στολίσεις τους τάφους και να συμμετάσχεις σε μια μεγάλη γιορτή με τραγούδια και λουλούδια όπως κάνουν στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ, να γιορτάσεις τη Σάντα Μουέρτε, όπου οι ρίζες της χάνονται πολύ πριν από την προχριστιανική περίοδο των Αζτέκων και των Μάγια, να συμμετέχεις στο Χαλογουίν όπως συνηθίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κι έχει ρίζες ειδωλολατρικές και χάνεται στην ιστορία των Δρυίδων και τους Κέλτες...
Μπορεί να τιμήσεις το Σόουιν ή Σαμέην, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή του νέου Κέλτικου έτους, συμπίπτει με την ημέρα των αγίων πάντων και σύμφωνα με τον μύθο ήταν η μέρα των νεκρών, όταν οι θεοί κατέβαιναν στη γη και με τα μαγικά τους προκαλούσαν αναστάτωση στους θνητούς ανθρώπους. Λέγεται ότι η εξέλιξη αυτής της γιορτής είναι το Χαλογουίν.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι και οργανισμοί από τον Ναό της Κατανόησης, το παρεκκλήσι των ιερών καθρεπτών, την εκκλησία του Θεού, το Πρωινό του Θεού, το Αληθινό Φως και την προσευχή Amatsu Norigoto, τους Τσαμάνους, τους Κουραντέρο και τους Σαντέρο που είναι πέρα από όλες τις θρησκείες κι ενώνουν τους ανθρώπους με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της αρμονίας στην κοινωνία μέσω της πρακτικής μιας μεθόδου πνευματικής κάθαρσης και της πρακτικής καθολικών αρχών, όπως η ευγνωμοσύνη, η αποδοχή και η ταπεινοφροσύνη σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Η γιαγιά Λούνα μας εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό να εξελίσσουμε τον εαυτό μας δουλεύοντας πάνω σε όλα αυτά που μας ενοχλούν, τα τοξικά στοιχεία που αποτελούν αρνητικές νοητικές ποιότητες όπως είναι ο θυμός και η αγκίστρωση με την εμμονή γιατί εκτός ότι μας κρατούν πίσω στη ζωή με ένα μεγάλο αβάσταχτο βάρος, δεν αφήνουμε και τους προγόνους μας να ηρεμήσουν δημιουργώντας τους ανησυχία και αναστάτωση ότι είμαστε δυστυχισμένοι κι έτσι έχουν αφήσει το έργο τους ανεκπλήρωτο ενώ στην ουσία είναι καθαρά το εγώ μας που δεν αφήνει την έπαρση να μειωθεί και τον αλτρουισμό να αυξηθεί και μαζί του να φέρει το σεβασμό, την αλληλεγγύη, την κατανόηση, την ενσυναίσθηση!
Επομένως είναι μια σημαντική ευκαιρία να αδράξετε μια τέτοια στιγμή για να δεσμευτείτε σε ένα τακτικό πρότυπο τιμής και επικοινωνίας με τους προγόνους σας ή και με έναν μόνο συγκεκριμένο πρόγονο.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Επιλέξτε ένα συγγενή σας που έχει φύγει από τη ζωή και νιώθετε έναν ιδιαίτερο λόγο που θέλετε να τον τιμήσετε. Μπορεί να είναι ένας αποθανόντας παππούς ή γιαγιά ή ένας άλλος
συγγενής με τον οποίο είτε νιώθετε κοντά σας αλλά σας λείπει ή θα θέλατε να δημιουργήσετε
μια ισχυρή σχέση τιμής.
Βάλτε μια φωτογραφία τους σε μια όμορφη κορνίζα.
(Αν δεν έχετε φωτογραφία, δημιουργήστε ένα σκίτσο ή γράψτε και διακοσμήστε το όνομα του ατόμου και κορνιζάρετε το).
Ετοιμάστε ένα δίσκο με τη φωτογραφία (ή ένα σκίτσο με κορνίζα
ή το όνομα), ένα κερί σε ένα πιάτο για ασφάλεια, ένα κρύσταλλο,
ένα φτερό, έναν μικρό καθρέφτη και ένα συμβολικό αντικείμενο που είναι ειδικά για
αυτό το άτομο (όπως ένα πέταλο γούρι αν καβαλούσε άλογα , ένα στυλό
αν τους άρεσε να γράφουν, κ.λπ.)
Ανάψτε το κερί και σκεφτείτε σαν να διαλογίζεστε ό,τι γνωρίζετε για αυτόν τον πρόγονο
και τη σχέση που θα θέλατε να έχετε ή να δημιουργήσετε μαζί του. Χρησιμοποιώ τη λέξη δημιουργήσετε γιατί μπορεί για παράδειγμα να είναι ένας συγγενής που όσο ζούσε να είσασταν μεν καλά κι αγαπημένοι αλλά από κάποιο σημείο και μετά, κάτι να άλλαξε και να είσασταν σε συνεχή κόντρα και διχόνοια και δεν προλάβατε να το λύσετε, να ζητήσετε συγγνώμη ο ένας από τον άλλον και να συμφιλιωθείτε και να δείξετε πόσο αγαπούσατε αυτό το άτομο, αλλά ούτε κι εκείνο εσάς. Είναι σαν να έφυγε κι έμεινε αυτή η οφειλή.
Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε πόση δύναμη κρύβει μέσα της η συγχώρεση και κάνει την καρδιά μας πιο μεγάλη αφού η ίδια η λέξη αποτελείται από τις λέξεις Συν + Χωράω. Με βάση το ρητό όλοι οι καλοί χωράνε, οπωσδήποτε σε μια μεγάλη καρδιά μπορεί να τους χωρέσει όλους, να τους συγχωρέσει και να τους αγαπήσει ταυτόχρονα και αυτό το αίσθημα φέρνει γαλήνη και ολοκλήρωση.
Μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να βρείτε λίγο χρόνο λοιπόν για να συζητήσετε και να λύσετε με αυτόν τον
πρόγονο ό,τι διαφορές μπορεί να είχατε. Να θυμάστε στο τέλος μόνο η αγάπη μένει.
Σβήστε το κερί όταν τελειώσετε.
Διατηρήστε το δίσκο του προγόνου σας ορατό για καθημερινή επικοινωνία για όσο το επιθυμείτε και νιώθετε την ανάγκη ότι το χρειάζεστε.